Konopný olej

Odborníci považujú za najvýnimočnejšiu nutričnú vlastnosť konopného oleja takmer dokonalú rovnováhu a najlepšiu kombináciu esenciálnych mastných kyselín pre potreby organizmu. Sú to omega-3 SDA (kyselina stearidonová) a omega-6 GLA (kyselina gama-linolénová) mastné kyseliny. Obsahuje ich viac ako 80 percent. Ich nedostatok môže mať za následok napríklad vznik Alzheimerovej alebo Parkinsonovej choroby. Sú potrebné aj pre dobrý stav pokožky, vlasov, očí a pod. Pomáhajú tiež pri liečbe neurodermatitídy, ekzémov, akné a rôznych ďalších ochorení. Cenné je tiež, že zo všetkých rastlinných olejov má najvyšší obsah polynenasýtených tukov a neobsahuje transmastné kyseliny. 

Ako ho konzumovať?

Najzdravší je za studena. Odporúča sa denne pred jedlom skonzumovať 1 až 2 polievkové lyžice konopného oleja. Vhodné je jeho využitie v studenej kuchy
ni napríklad pri príprave zeleninových šalátov. Treba ho skladovať v tme a chlade, aby nezažltol.

Odporúčané produkty